MIJO MIJUSKOVIC
85 000 Sutomore
Montenegro
+ 382 69 037 056
http://www.montenegro.org/mijo/index.html

 

 

 

 

 

Montenegrinska Skulptör Mijo Mijuskovic föddes i Niksic, Montenegro 1931 och han har mer än ett halvt sekel av kreativt arbete. Han har haft enskilda utställningar i alla större städer i Europa och vi kan hitta hans skulpturer i många gallerier i världen

Här är vad en kritiker skrev om honom: "Mijo Mijuskovic är en skulptör av hög avel, som har valt att konspirera med naturen. Alltså två skulptörer häckande befann sig på samma jobb. Det är okänt för oss som är bättre, och vi haft aldrig att veta, eftersom båda av dem, saknas i fåfänga, bidragit till samma arbete. Skillnaden mellan dem är att skulptören kallade Natur kräver miljontals år till kontur sin sten pålar, strukturer och former av mirakulösa färger, medan Mijo bara behöver stunder av inspiration, röras upp fantasi och arbete, att upptäcka ännu oupptäckta, iaktta de osedda och skänka skönhet med en mänsklig touch. Han börjar där Natur färdiga dess Primeval spelet. slags inbyggd eller förstöras skulptören accepterar som ett förspel . Han gör allt för att belysa och väcka former som fanns med Alluvium av tid, och gör klart att jorden är levande och full av estetiska dimensionen, vare sig vi är medvetna eller inte. "

Dyrkan av stenar är den äldsta religion.Mijo: s skulpturer, monumentala kombinationer av polerad och orörda sten, är dikter i stenar som man läser med en touch av hand-eller dröjande blick.